14. januar 1954 er korpsets stiftelsesdato, men røttene går lenger tilbake enn som så. Porsgrunn Janitsjarorkester er nemlig en fusjon av to av byens eldre korps, nemlig Bymusikken Heimdal og Porsgrunn Ungdomskorps.
Av Rune Reinholt Olsen
Medlemmene i Porsgrunds Musikkforening startet i 1870-80-årene en hornsekstett som kalte seg "Heimdal", med byens organist Oscar Hansen som dirigent og drivende kraft. Denne sekstetten gikk inn etter en stund, men gjenværende medlemmer stiftet i 1886 "Porsgrund Arbeiderforenings Hornsekstett", som senere tok det gamle navnet Heimdal.
Dette navnet hadde de tatt fra den gamle norrøne guden Heimdal, som etter sagnet var den som hadde gjallarhornet. Den første opptreden som det nye korpset hadde var 17. mai 1887. Gjett om både medlemmene og bysbarna var stolte.
Korpset ble svært populært. De fikk økonomisk støtte fra Porsgrunds Sparebank, og spilte ved alle store anledninger i byen. 17. mai var det selvfølgelig alle paradene, og senere på kvelden til dans. De holdt regelmessige konserter på Dampskipsbrygga, og opptrådte også sammen med sangforeningen "Skald", forløperen til nåværende Porsgrunds Sangforening. Heimdal spilte også i kirken til jul og påske før kirken fikk sitt nye orgel i 1908. Og hver påske var det koralmusikk fra Storeskott på Borgåsen, og de spilte tilogmed koraler fra båt på elva.
Heimdal hadde mange ærefulle oppdrag. Noen synes vi bør nevnes, som kongebesøket i 1893 og den store utstillingen året etter. Likeledes folkeavstemmingen i 1905. Med det var nok ikke lettere å drive korps den gang enn nå; Heimdal fristet en vekslende tilværelse opp gjennom årene.
På 1920-tallet var det nesten ikke liv igjen i korpset, men ved etableringen av anlegget til Norsk Hydro på Herøya i 1928-29 kom det nye krefter til. Korpset ble reorganisert, og i møte den 15. september 1930 fikk korpset det fulle navnet "Bymusikken Heimdal". Heimdal fikk en god, ny start. De tok vare på veteranene, og utnevnte flere av dem til æresmedlemmer. Korpset var aktivt i byens musikkliv med konserter og parader, og gikk inn i Telemark Fylkes Musikkforbund fra 1931. Da Heimdal feiret sitt 50-årsjubileum i 1936 hadde man en medlemsmasse på 27 aktive, og med en god besetning.
I 1952 var det fint besøk i Porsgrunn, med Elfsborg-garden fra Borås i Sverige. Besøket var en gjenvisitt etter at Heimdal i 1951 dro på tur til Borås.
Porsgrunn Ungdomskops ble stiftet lørdag den 17. oktober 1930 på en generalforsamling i forsamlingshuset "Heimen". Instrumenter hadde man ikke, men lærer Martin Lunde fikk av Stathelle formannskap tillatelse til å låne noen instrumenter fra et nedlagt korps fra Stathelle. Disse instrumentene viste seg å være i en elendig forfatning, men som en begynnelse fikk det greie seg.
Korpsets medlemmer kom i hovedsak fra Folkeskolens Guttekorps, og man hadde en bra besetning i en del år. Imidlertid ble tidene raskt forverret, og mot slutten av 1930-tallet ble det inngått et utstrakt samarbeid med Borgestad Musikkorps.
Korpsets 10-årsjubileum i 1940 var ikke lett å få til. Den planlagte jubileumskonserten satte krigen en stopper for, og det ble istedet arrangert en alminnelig konsert. Ungdomskorpset var i begynnelsen av krigen det mest aktive korpset i fjorden. Den 6. oktober 1940 arrangerte de en konsert i parken, hvor inntektene gikk til de krigsrammede områder i landet. Det kunne umulig bli noe stort utbytte, men tanken var i alle fall god.
Men krigen satte etter hvert også en stopper for driften av Porsgrunn Ungdomskorps. Korpset var ikke i virksomhet fra 12. februar 1943 til 8. mai 1945.
17. mai 1945 ble derimot en av de travleste dagene korpset hadde hatt siden starten. Været var ikke særlig gunstig, men guttene møtte likevel fulltallig opp til morgenparade fra Kulltangen.
1. pinsedag 1949 deltok korpset på Telemark Fylkes 25-årsjubileum i Skien. Der deltok det i alt 17 korps fra hele Telemark. I gamle styremøtereferater kan vi lese at stevnet var meget vellykket, men at været godt kunne ha vært bedre.
Porsgrunn Ungdomskorps slet tungt nå. De var få medlemmer og økonomien var skral. Men et lyspunkt var at man fikk dannet en damegruppe. Den 22. januar 1952 er damegruppas offisielle stiftelsesdato. I 1932 talte korpset i alt 32 medlemmer. Dette var en bra besetning, men problemet var at det kun var rundt 15 på øvelsene. Dette ble ikke bedre utover året, og planleggingen av sammenslåing med Bymusikken Heimdal ble i 1954 en realitet.
Porsgrunn Janitsjarorkester ble stiftet på et årsmøte i den gamle kinokjelleren torsdag 14. januar 1954. Fra referatet gjengitt i Porsgrunns Dagblad kan man lese at de 30 frammøtte raskt ble enige om det formelle omkring sammenslåingen. En gruppe bestående av representanter fra begge korps hadde i god tid før møtet laget forslag til både nytt navn, nye lover og nytt styre.
Det første styret etter sammenslåingen besto av Hroar Johansen - formann, G. Øyborg - viseformann, L. Weber - sekretær, B. Henriksen - kasserer, I Bøhmer - materialforvalter, H. Masteflet og E. Noreide - styremedlemmer, samt R. Karlsen, K. G. Skauen og H. Borge - varamedlemmer.
Korpset sto nå uten dirigent, og det ble annonsert i avisene Telemark Arbeiderblad, Porsgrunns Dagblad og Grenmar. I begynnelsen svingte Hans Tidemann Johansen taktstokken, men han ble avløst av Bjørn Kittelsen allerede i august 1955 etter å ha virket som vikar i en kort periode.
Musikkens Mønstringsdag, også kalt for "Marsj-konsert" og senere "Vårmønstring" var PJO's idè. Første mønstringsdagen ble arrangert i Rådhusparken søndag 25. april 1954 hvor 7 korps deltok. Denne dagen har senere blitt en årlig foreteelse som holdes hvert år den siste helgen i april.
Porsgrunn Janitsjarorkesters første tur gikk til Trondheim sommeren 1955. Der deltok de på et amatørstevne med over 3000 deltagere fra 134 forskjellige korps. Fra de store spilleoppdragene på slutten av 1950-tallet nevner vi Byjubileet i -57 og Ski-NM i -59. Tallrike festivaler og konserter har det blitt opp gjennom årene.
Korpset arrangerte også den første musikkonkurransen i kretsen i 1964, og har også gjort det skarpt som deltager i slike konkurranser. Vi kan ikke unnlate å nevne vår 1. pris i 1. divisjon i Porsgrunn i 1972.
Korpsturer er med på å skape samhold, og har alltid vært en viktig del av korpsmiljøet i ethvert korps. For PJO har det blitt en spesiell kontakt med danske "Musikkorps Sæby" i en liten by rett sør for Fredrikshavn. Her har vi vært på besøk hvert tredje år siden 1974 under en internasjonal musikkfestival som alltid er like vellykket.
Av andre festivaler og reisemål vil vi fremheve Bad Bramstedt (Tyskland) i 1981, og vår 30-års jubileumstur til London i 1984.
I en periode på slutten av 1970-tallet hadde korpset flere gjestedirigenter fra utlandet, bl.a. Henk van Lijnschooten fra Nederland, og dr. Merton Utgaard og dr. Earl C. Benson fra USA. Og PJO var også vertskap for gjestekorps fra USA og England. Innenlandske gjester har vært på besøk i de senere år, bl.a. Ytre Suløens Jazzensemble med Morten Gunnar Larsen, Forsvarets Distriktskorps Østlandet, Sarpsborg Janitsjarkorps (med gjenvisitt, ikke å forglemme) og ikke minst Norges eminente trombonist Frode Thingnæs.
Vi har vært så heldige å hatt gjesteinstruktører fra USA på besøk, noe som virkelig inspirerer til ny innsats. Trompetisten Frank Schimonelli og komponisten Warren Benson er folk som kan sitt fag. Til slutt nevner vi et spennende besøk av et orkester fra Le Havre i Frankrike med bl.a. strykeinstrumenter. Disse deltok (utendørs!) på en vårmønstring i Langangen i 1992.
Innholdet i dette dokumentet er basert på en avis som ble laget i forbindelse med vår 40 års jubileumsfestival i 1994.