Folkets Hus, Porsgrunn 19. september 2007
Vestsidens Musikkorps
Arild Andersen
Gjester:
Porsgrunn Janitsjarorkester
Fredrik Gulbrandsrød
R. Vaughn Williams | Folk Song Suite | |
John Higgins | Beatles Echoes of An Era | |
Idar Torskangerpoll | Who Can Sail Without a Breeze? |
Edvard Grieg / T. M. Tobani | Peer Gynt Suite no. 1
1. Morgenstemning 2. Aases Død 3. Anitras Dans 4. I Dovregubbens Hall | |
Arr. Farmers Market / C. Clasén / J. Storløkken | Tails of the unexpected | |
Franz Liszt / C. McAlister / A. Reed | Ungarsk Rapsodi no. 2 |
VESTSIDENS MUSIKKORPS er et amatørkorps fra Porsgrunn og ble stiftet i 1899 av arbeidere ved Porsgrund Porselænsfabrik.
Korpsets formål er:
"Vestsidens Musikkorps vil videreføre korpsbevegelsens positive tradisjoner og være et forbilde for unge musikanter. Korps er en livslang hobby. Som et amatørkorps er vi en naturlig fortsettelse av skolekorpsene. Korpset vil være en musikalsk arena og et sosialt samlingspunkt samtidig som vi presenterer god og variert musikk for publikum."
"Vestsidens Musikkorps skal tilby høy musikalsk kvalitet på et nasjonalt nivå. Korpset skal ha det mest attraktive og utfordrende tilbudet musikalsk i vårt distrikt. Deltagelse i Norgesmesterskapet for janitsjar vil være en naturlig del av dette tilbudet. Vi vil legge til rette for et inkluderende og godt sosialt miljø gjennom et musikalsk fellesskap."
Arild Andersenhar vært korpsets faste dirigent og musikalsk leder siden november 1992. Under hans ledelse har korpset hatt stor musikalsk fremgang og fremstår i dag som et kvalitetskorps på nasjonalt plan. Arilds kunnskap om nytt repertoar for korps kombinert med hans gode internasjonale kontakter, bidrar til at Vestsidens Musikkorps er et moderne korps i utvikling.
PORSGRUNN JANITSJARORKESTER ble stiftet på et årsmøte i den gamle kinokjelleren torsdag 14. januar 1954. Fra referatet gjengitt i Porsgrunns Dagblad kan man lese at de 30 frammøtte raskt ble enige om det formelle omkring sammenslåingen. En gruppe bestående av representanter fra begge korps hadde i god tid før møtet laget forslag til både nytt navn, nye lover og nytt styre.
Korpset sto nå uten dirigent, og det ble annonsert i avisene Telemark Arbeiderblad, Porsgrunns Dagblad og Grenmar. I begynnelsen svingte Hans Sidemann Johansen taktstokken, men han ble avløst av Bjørn Kittelsen allerede i august 1955 etter å ha virket som vikar i enkort periode.
Musikkens Mønstringsdag, også kalt for "Marsj-konsert" og senere "Vårmønstring" var PJO's idé. Første mønstringsdagen ble arrangert i Rådhusparken søndag 25. april 1954 hvor 7 korps deltok. Denne dagen har senere blitt en årlig foreteelse som holdes hvert år den siste helgen i april.
Porsgrunn Janitsjarorkesters første tur gikk til Trondheim sommeren 1955. Der deltok de på et amatørstevne med over 3000 deltagere fra 134 forskjellige korps. Fra de store spilleoppdragene på slutten av 1950-tallet nevner vi Byjubileet i -57 og Ski-NM i -59. Tallrike festivaler og konserter har det blitt opp gjennom årene.
Korpset arrangerte også den første musikkonkurransen i kretsen i 1964, og har også gjort det skarpt som deltager i slike konkurranser. Vi kan ikke unnlate å nevne vår 1. pris i 1. divisjon i Porsgrunn i 1972.
Korpsturer er med på å skape samhold, og har alltid vært en viktig del av korpsmiljøet i ethvert korps. For PJO har det blitt en spesiell kontakt med danske "Musikkorps Sæby" i en liten by rett sør for Fredrikshavn. Her har vi vært på besøk hvert tredje år siden 1974 under en internasjonal musikkfestival som alltid er like vellykket.
I en periode på slutten av 1970-tallet hadde korpset flere gjestedirigenter fra utlandet, bl.a. Henk van Lijnschooten fra Nederland, og dr. Merton Utgaard og dr. Earl C. Benson fra USA. Og PJO var også vertskap for gjestekorps fra USA og England. Innenlandske gjester har vært på besøk i de senere år, bl.a. Ytre Suløens Jazzensemble med Morten Gunnar Larsen, Forsvarets Distriktskorps Østlandet, Sarpsborg Janitsjarkorps (med gjenvisitt, ikke å forglemme) og ikke minst Norges eminente trombonist Frode Thingnæs.
Vi har vært så heldige og hatt gjesteinstruktører fra USA på besøk, noe som virkelig inspirerer til ny innsats. Trompetisten Frank Schimonelli og komponisten Warren Bensoner folk som kan sitt fag. Til slutt nevner vi et spennende besøk av et orkester fra Le Havrei Frankrike med bl.a. strykeinstrumenter. Disse deltok (utendørs!) på en vårmønstring i Langangen i 1992.